Happy Birthday Miss Monroe
"När Aurora sjunger är allt scener, förklädnad och nakenhet. I sin föreställning om Marilyn Monroe byter hon kläder, öppnar sig för Marilyns sorg och osäkerhet, men skapar åter och åter en förförelse genom de låtar som Marilyn Monroe sjungit och som Aurora gjort till sina. Med citaten ur Marilyn Monroes egna dagböcker och anteckningar pendlar uppmärksamheten mellan en stjärnas osäkerhet, makten att bli beundrad, längtan efter erkännande,
och en djup förståelse för mäns behov av att vara dominerande men i själva verket hjälplösa."

Erik Centerwall

Happy Birthday Miss Monroe är en musikalisk föreställning av och med Aurora Brännström, som hade premiär under succéartade former den 22 april 2016 på Teaterstudio Lederman i Stockholm i anslutning till Marilyn Monroes 90-årsdag.  Ytterligare föreställningar spelades under hösten 2016 och våren 2017. Dessutom har vi gästspelat på Mälarhöjdens Frilufsteater i Stockholm juni 2017, i Askersund i november 2017 samt i Fagersta i mars 2018.

Föreställningen är i sin helhet ca 1 tim och 40 min. Med paus ca 2 tim. Den framförs i två akter. Föreställningen följer Marilyn Monroes liv genom musiken och sångerna hon sjöng under sitt liv och sin karriär. De musikaliska numren länkas samman genom de texter som Aurora Brännström själv har skrivit och genom de dikter vi fått äran att låna ur boken "Fragment - dikter, dagboksanteckningar, brev" (Buchtal, S. & Comment, B. red. 2010) i översättning av Marianne Öjerskog.

Happy Birthday Miss Monroe kan beställas i sin helhet eller i kortare versioner.

Vi finns med i Scenkonstportalen.
Det går att läsa mer både där och här nedan!
Bokning görs smidigast till våran mail (brannstromlundgren@gmail.com)
Presstexten lyder:

Sedan Marilyn Monroes död 1962 har otaliga biografier skrivits, filmer gjorts, föreställningar spelats och debatten kring hennes liv och död har ständigt pågått. Många har försökt att förklara vem hon verkligen var. Något svar på den frågan har vi inte. Vad vi dock vet är att Marilyn Monroe har blivit en symbol för sex och tragedi och en ikon för det moderna Amerika. Få ansikten är så porträtterade och exploaterade som hennes.

Vad som dock sällan framhållits då Marilyn porträtterats är hennes betydande musikaliska gärning. Vår föreställning fokuserar därför på Marilyns musikaliska talang och enorma drivkraft som artist och egenföretagare. I vår föreställning framförs 14 av de sånger som Marilyn spelade in, i personliga och avskalade tolkningar av den oförlikneliga jazzsångerskan och Monroe-kännaren Aurora Brännström och hennes två medmusiker. Föreställningen bärs fram som en berättelse och innehåller också Marilyn Monroes egna dikter.

Skribenten Erik Centerwall har i samband med uruppförandet av Happy Birthday Miss Monroe intervjuat Aurora och skrivit en text som kan läsas här.

Den 20 september 2018 kl 19.30 spelades föreställningen en sista gång på Teaterstudio Lederman i Stockholm.
Framöver planerar vi inga fler framföranden av Happy Birthday Miss Monroe. Men den arrangör som är intresserad av föreställningen är förstås välkommen att höra av sig!